Over de Guld
Hoe het begon
De Guld, gehuisvest in café Buitenlust (Jan van Keeje) heeft een belangrijke plaats in het sociale leven van Tiggelt. De Guld heeft leden uit de buurtschappen Midden & Achter Tiggelt en vriendenclubs uit Etten-Leur en Zundert.
Het begon in 1929 toen mannen uit de buurtschap wekelijks samen de zondagmiddag in het café van Keeke Adriaensen doorbrachten. Enkelen vatten het plan op een schietvereniging op te zetten en al spoedig waren 15 mannen bereid om lid te worden. De oprichting van de vereniging met de naam “Gezelligheid Kent Geen Tijd” werd 22 November 1929 een feit met een “teerdag”. Er was hiervoor een varken gekocht en klaargemaakt. Wat van het varken over bleef, werd bij opbod verkocht onder de aanwezigen. Van dat geld werd de eerste buks met poeskes (pluimpjes) voor de vereniging aangeschaft.
In 1931 werd op voorstel van pastoor Verbunt de vereniging vernoemd naar de heilige Sint Willibrordus. De vereniging bleef bijeen komen in het café Buitenlust, inmiddels ook wel “Jan van Keeё” genoemd.
De gildes waren er voor het eerst 700 jaar geleden. In de 13e eeuw werden zij opgericht om beter bescherming te bieden tegen gevaren van buiten, zoals plundering en brandstichting. Die functie heeft het Gilde Sint Willibrordus nooit gehad en is dan ook geen traditioneel gilde, maar een schutters vereniging met slechts de organisatie structuur van een gilde.
Tot 1968 konden alleen mannen lid worden van de guld. In dat jaar versterkte voor het eerst een vrouwelijke lid, Lia Vermeeren, de gelederen. Sindsdien hebben meerdere vrouwen hun weg naar het gilde gevonden en zijn van harte welkom!
Onze tradities
zware stalen pen. Deze pen wordt in een holle metalen paal gestoken van zo’n 3 – 4 meter hoog.
De leden schieten op hun beurt net zo lang en totdat het laatste stukje van de houten vogel losgeschoten is van de stalen pen. Wanneer het laatste stukje “vogel” van de pen wordt geschoten, valt de pen in de paal naar beneden.
De schutter die de eer van het laatste schot te beurt valt en het laatste stuk “vogel” losschiet van de stalen pen, wordt dan uitgeroepen tot schutterskoning voor een periode van 3 jaar.
Onze koning
Cees Huibrechts is de huidige koning tot 2021.
Lange tijd werd er geschoten met een poeske (kogel met een pluim van paardenhaar) die een diameter hadden van 6⅓mm. De kaart waarop geschoten werd, zat op een loden plaat. Na elk schot werd het poeske uit de kaart getrokken. Het poeske kon vele malen gebruikt worden. Sinds 1968 wordt er met een iets kleiner (diameter 4 mm) kogeltje geschoten. Het huidige kogeltje is voor eenmalig gebruik.
De “Guld”organiseert gedurende het jaar voor haar leden een schiet competitie; 7 bijeenkomsten, de zogenoemde “Rottenverschieting” . Per verschieting worden er 3 hoofddoel kaarten (in totaal 15 schoten) vol geschoten en per jaar moeten de leden 40 bijdoel kaarten. In december vindt de prijsuitreiking plaats.
De “Luchtbukskring West-Brabant” is een competitie verband van luchtbuks Gildes in de regio. De Kring organiseert door het jaar heen 7 wedstrijd bijeenkomsten op de locaties van de verschillende gilden: Leur, Stuivezand, Wuustwezel, Schijf, Rijsbergen, Kalmthout en Zundert.
Men kan worden ingedeeld in de volgende categorieën: – Leden van de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie), – Ere Klasse , – Klasse A, – Klasse B, – Klasse C, – Klasse Vrij Georganiseerd (aangesloten bij een schietvereniging ander dan St. Willibrordus), – Klasse Vrij Ongeorganiseerd (belangstellenden die niet zijn aangesloten bij een Schietvereniging), jeugdklasse van 12 – 16 jarigen (onder begeleiding van een ervaren lid). Er zijn veel prijzen, allemaal in de categorie huishoudelijke goederen. U kunt al 5 schoten lossen voor minder dan een euro.
Deze “Vrije Verschieting” is een unieke kans voor niet leden om kennis te maken met het schieten met een luchtbuks en de gezellige en informele sfeer te proeven van het Guld. Veiligheid staat hoog in het vaandel en zonodig wordt u met raad en daad terzijde gestaan door een ervaren schutter.